Przepis i sposób przygotowania na: BISZKOPT Z MASĄ SEROWO-OWOCOWĄ
1. Białka ubić z cukrem.
2. Delikatnie połączyć z rozkłóconymi żółtkami i mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.
3. Ciasta przelać do natłuszczonej na spodzie tortownicy.
4. Piec ok. 30 minut w temp. 190 stopni C
Masa serowo-owocowa:
1. Żółtka ubić na parze z cukrem i cukrem wanilinowym.
2. Dalej podgrzewając, zmiksować z twarogiem, masłem i sokiem wyciśniętym z limonki.
3. Odłożyć 5 łyżek masy, resztę połączyć z pokrojonymi, osączonymi brzoskwiniami.
Biszkopt z masą serowo-owocową:
1. Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż.
2. Masą przełożyć krążki biszkoptu.
3. Ciasto wstawić na chwilę do lodówki, aby stężało.
4. Odłożoną masę wymieszać z mlekiem i rozpuszczoną żelatyną.
5. Schłodzony sernik wyjąć z tortownicy, wylać na niego masę z żelatyną i równomiernie rozprowadzić. Ponownie schłodzić.