Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BISZKOPT Z MASĄ SEROWO-OWOCOWĄ

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5 szt.
cukier puder 1 niepełna szkl.
mąka pszenna 5 łyżek
mąka ziemniaczana 50 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
twaróg 500 g
żółtko jajek 2 szt.
cukier 2/3 szkl.
cukier wanilinowy 1 op.
limonka 1 szt
brzoskwinie w puszce 1/2 puszki
masło 2 łyżki
mleko 150 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżczka

Przepis i sposób przygotowania na: BISZKOPT Z MASĄ SEROWO-OWOCOWĄ

Biszkopt:
1. Białka ubić z cukrem.
2. Delikatnie połączyć z rozkłóconymi żółtkami i mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.
3. Ciasta przelać do natłuszczonej na spodzie tortownicy.
4. Piec ok. 30 minut w temp. 190 stopni C

Masa serowo-owocowa:
1. Żółtka ubić na parze z cukrem i cukrem wanilinowym.
2. Dalej podgrzewając, zmiksować z twarogiem, masłem i sokiem wyciśniętym z limonki.
3. Odłożyć 5 łyżek masy, resztę połączyć z pokrojonymi, osączonymi brzoskwiniami.

Biszkopt z masą serowo-owocową:
1. Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż.
2. Masą przełożyć krążki biszkoptu.
3. Ciasto wstawić na chwilę do lodówki, aby stężało.
4. Odłożoną masę wymieszać z mlekiem i rozpuszczoną żelatyną.
5. Schłodzony sernik wyjąć z tortownicy, wylać na niego masę z żelatyną i równomiernie rozprowadzić. Ponownie schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 04.05.2013 20:02
lubię takie ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak