Biszkopt z masą morelową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

biszkopt

  • jajko

    6 sztuk
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • sól

    szczypta

masa morelowo budyniowa

  • dżem morelowy

    1 słoiczek
  • sok malinowy

    6 łyzek
  • budyń śmietankowy

    3 sztuki
  • mąka

    2, 5 szklanki
  • żółtko jajek

    6 sztuk
  • cukier

    4 łyżki
  • woda

    1 szklanka
  • margaryna

    300 g

oraz

  • powidła śliwkowe

    1 słoik
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1 Biszkopt: żółtka miksujemy z cukrem na masę. Mieszamy z mąką i proszkiem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie mieszając, stopniowo dodajemy do ciasta. Wlewamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy Pieczemy 30 minut w temp. 180 °C. Wyjmujemy i studzimy. Przekrawamy na 2 placki. 2. Masa budyniowo-merelowa: Mieszamy budynie ze szklanka wody , 2,5 łyzkami maki i żółtkami . Do garnka wkładamy dzem , dodajemy sok malinowy i zagotowujemy , mieszając.Wlewamy rozpuszczone budynie , zagotowujemY, ostudzamy.Wystudzony krem miksujemy z miękką margaryna( dodajemy stopniowo po łyzeczce) 3. Biszkopt przekrajamy na poł , smarujemy powidłami a nastepnie nakładamy mase budyniowo-morelowa, przykrywamy drugim blatem , dociskami i posypujemy wierzch cukrem pudrem
mileneczka5
blacha 23 na 30

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 23.11.2015 12:21
pyszne ciasto
jagoda5913 22.11.2015 19:43
dobre ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat