Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z masą kakaową

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 6
mąka pszenna 9 łyżek
olej 6 łyżek
cukier 8 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 3 lyżki

Masa

masło 200 g
mleko 1/2 szkl
kakao 2 łyżki
cukier puder 1/3 szkl
żółtko jajek 2
baton 2 szt

Porada

Batoniki mają być typu Ikar :)

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z masą kakaową

Białka ubijamy, dodajemy cukier, a następnie żółtka.
Mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao, dodajemy do masy jajecznej.
Na końcu wlewamy olej.
Pieczemy 30 min w temp 180 st.
Zimny biszkopt kroimy ostrym nożem na pół.

Batony i mleko wkładamy do garnka i podgrzewamy aż batony się rozpuszczą. Następnie dodajemy kakao i gotujemy kilka minut.
Masło ucieramy na puszysta białą masę, dodajemy sparzone żółtka, cukier puder, ucieramy. Dodajemy masę z batoników. Ucieramy na gładką masę.
Biszkopty przekładamy masą. Część masy pozostawiamy do udekorowania ciasta.
Wierzch możemy posypać np płatkami migdałów.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rysia 28.06.2014 19:10
Ponętne ciasto.
mirosława4 28.06.2014 17:15
a jakie batony ? ciasto wygląda na smaczne
Megg 28.06.2014 10:45
pyszny, poproszę kawałeczek do kawusi
2milutka 28.06.2014 10:33
proste ciasto i smaczne;)
w mojej kuchni 28.06.2014 10:05
pyszne te słodkości...
misia53 28.06.2014 10:02
Swietne ciacho, ja dodam jeszcze parę kropelek spirytusu i będę cała happy
Wiktoria29 28.06.2014 09:45
wygląda fajnie, smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak