Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z kremem budyniowym, truskawkami i galaretką
Szybkie ciasto z kremem budyniowym i galaretką to deser, którego przygotowanie składa się z kilku etapów. Na początku warto upiec biszkopt, a w miedzy czasie ugotować krem budyniowy. Robiąc masę biszkoptową, nie zapomnijcie o wcześniejszym wyjęciu wszystkich składników z lodówki, tak by nabrały temperatury pokojowej. Dzięki temu będziecie mieć pewność, że biszkopt nie opadnie po wyciagnięciu z piekarnika. Biszkopt z kremem i owocami można przygotować nie tylko z truskawkami, ale również innymi, sezonowymi owocami.
Biszkopt:
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Ubijając, stopniowo dosypywać cukier, a potem po jednym żółtku (każde kolejne dodawać dopiero kiedy poprzednie połączy się z masą). Następnie po łyżce dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszać delikatnie łyżką.
2. Gotową masę przełożyć do natłuszczonej i obsypanej mąką formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 25-30 minut. Piekarnik wyłączyć i otworzyć, ale blachę z ciastem zostawić w nim jeszcze przez około 10 minut, żeby ciasto nie opadło. Ostudzić.
Krem budyniowy:
1. Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem cukru. Garnek przykryć folią spożywczą, żeby nie powstała "skorupka" i zostawić do ostygnięcia.
2. Masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć, a potem po łyżce dodawać zimny budyń i utrzeć na gładką masę.
3. Tak przygotowany krem wyłożyć na biszkopt w formie. Na wierzch ułożyć umyte i pokrojone truskawki. Zalać tężejącą galaretką (przygotowaną z 2 opakowań galaretki rozpuszczonej w 3/4 l wody - mniej niż napisane jest na opakowaniu).
4. Wstawić do lodówki, aby stężało.