Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z kremem budyniowym, truskawkami i galaretką

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Szybkie ciasto z kremem budyniowym i galaretką to deser, który jest kwintesencją wiosennych i letnich podwieczorków. Sprawdźcie prosty przepis na pyszny biszkopt z kremem i owocami.

Składniki:

jaja 6 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
budyń śmietankowy 1 opakowanie
mleko 500 mililitrów
cukier puder 3 łyżki
truskawki 500 gramów
galaretka truskawkowa 2 opakowania
masło 100 gramów

Porada

Blacha: 20x30 cm.

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z kremem budyniowym, truskawkami i galaretką

Szybkie ciasto z kremem budyniowym i galaretką to deser, którego przygotowanie składa się z kilku etapów. Na początku warto upiec biszkopt, a w miedzy czasie ugotować krem budyniowy. Robiąc masę biszkoptową, nie zapomnijcie o wcześniejszym wyjęciu wszystkich składników z lodówki, tak by nabrały temperatury pokojowej. Dzięki temu będziecie mieć pewność, że biszkopt nie opadnie po wyciagnięciu z piekarnika. Biszkopt z kremem i owocami można przygotować nie tylko z truskawkami, ale również innymi, sezonowymi owocami. 

Biszkopt:
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Ubijając, stopniowo dosypywać cukier, a potem po jednym żółtku (każde kolejne dodawać dopiero kiedy poprzednie połączy się z masą). Następnie po łyżce dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszać delikatnie łyżką.

2. Gotową masę przełożyć do natłuszczonej i obsypanej mąką formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 25-30 minut. Piekarnik wyłączyć i otworzyć, ale blachę z ciastem zostawić w nim jeszcze przez około 10 minut, żeby ciasto nie opadło. Ostudzić.

Krem budyniowy:
1. Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem cukru. Garnek przykryć folią spożywczą, żeby nie powstała "skorupka" i zostawić do ostygnięcia.

2. Masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć, a potem po łyżce dodawać zimny budyń i utrzeć na gładką masę.

3. Tak przygotowany krem wyłożyć na biszkopt w formie. Na wierzch ułożyć umyte i pokrojone truskawki. Zalać tężejącą galaretką (przygotowaną z 2 opakowań galaretki rozpuszczonej w 3/4 l wody - mniej niż napisane jest na opakowaniu).

4. Wstawić do lodówki, aby stężało. 

Sięgnijcie po przepis na biszkopt z kremem budyniowym i truskawkami, a potem zachwyćcie smakiem lata na talerzu! 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bezowa 31.07.2022 18:12
Idealne ciasto. Dziękuję za przepis :) Wolę gdy masy maślano - budyniowej jest mniej, więc zrobiłam z połowy porcji.
Ola1984 04.05.2013 16:39
Pyszny klasyk. To mój smak dzieciństwa :)
edi 22.03.2013 15:02
wspaniałe ciacho:) wygląda genialnie
babajaga1969 22.03.2013 13:48
czasem robię podobne ciasto - Twoja propozycja jest smaczna :)
bietka 22.03.2013 11:29
uwielbiam takie ciacho
Monika-twin 22.03.2013 09:24
fajny pmysl
monisia1977 22.03.2013 07:33
super ciacho
Adamorek 21.03.2013 23:49
ale dobre ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak