Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z kakao, czekoladą i powidłami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
cukier pół szklanki
mąka pszenna pół szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
ocet 1 łyżeczka
kakao 3 łyżki
czekolada pół tabliczki
powidła śliwkowe 1 słoiczek
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z kakao, czekoladą i powidłami

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać. Wlać łyżeczkę octu. Dodać żółtka i mieszać na najmniejszych obrotach miksera. Następnie wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać przez sito. Wmieszać do piany i mieszać łyżką. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wmieszać delikatnie do ciasta. Wylać ciasto na wysmarowaną margaryną tortownicę. Piec w 180 st. przez ok. 25 minut. Po tym czasie wyjąć, ostudzić i przeciąć wzdłuż na pół. Dolną część posmarować powidłami. Przykryć górną częścią. Posypać cukrem pudrem. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 18.10.2013 21:18
Takie ciasto i do tego dobry dżemik i kawka
Katarzyna40 28.09.2012 00:05
lubię takie tradycyjne smaki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak