Biszkopt z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • jajko

    6 sztuk
  • mąka

    6 łyżek
  • cukier

    6 łyżek
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • jabłka

  • cukier wanilinowy

  • Krem:

  • mleko

    500 ml
  • budyń śmietankowy

    2 opakowania
  • cukier wanilinowy

  • margaryna

    20 dag
  • cukier puder

    20 dag
  • DODATKOWO:

  • czekolada

    1,5 tabliczki
  • jabłka

    1 przetarte
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Brytfannę wyłożyć papierem śniadaniowym lub folią spożywczą. Dać na folię jabłka i posypać cukrem wanilinowym. BISZKOPT: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier. Ubijać dalej do uzyskania sztywnej piany. Następnie dodać żółtka i wymieszać z pianą na małych obrotach miksera. Następnie przesiać przez sito mąką z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką. Przelać masę na jabłka i piec przez 30 minut w 180 st. Po tym czasie wyłożyć z piekarnika i odczekać aż się ciasto ostudzi. Gdy będzie zimne przełożyć na deskę lub stolnicę górą do dołu (biszkopt ma być na dole). MASA: Większą część mleka zagotować. W mniejszej rozpuścić budynie. Wlać do gotującego się mleka. Zagotować. Posypać cukrem wanilinowym. Odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać po trochu budyniu. Można dodać także kieliszek spirytusu. Taką masą wyłożyć na jabłka. Dać do ostudzenia i stężenia masy. Na koniec polać roztopioną w łyżce masła i 3 łyżkach mleka czekoladą. Posypać startymi 3-4 kostkami czekolady.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
norweska20 15.12.2013 13:34
fajne ciasto ..pewnie pyszne
misia2 30.03.2012 11:04
noo uwielbiaaam ciasta z jabłkami
Margo1 26.03.2012 09:40
ładny i pyszny
Kate131 21.03.2012 08:24
pyszny
ziutula 12.03.2012 10:32
po prostu : pyszne ciacho...
Katarzyna59 11.03.2012 11:28
extra
stokrotka 11.03.2012 11:16
super
anula250 11.03.2012 10:14
Pięknie wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat