Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z galaretkami i bitą śmietaną

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 7 sztuk
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
galaretka truskawkowa 1 sztuka
galaretka agrestowa 1 sztuka
galaretka pomarańczowa 1 sztuka
śmietana 700 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
cukier puder 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z galaretkami i bitą śmietaną

Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając. Wymieszać razem mąkę pszenną i proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Dodawać do ubitej masy delikatnie wymieszać łyżką. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 do 30 minut. Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wody. Pozostawić do stężenia, pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać zimną żelatynę. Na koniec wymieszać z galaretkami. Zimny biszkopt przekroić na pół, wyłożyć masę z galaretek i bitej śmietany, wyrównać , przykryć drugą częścią biszkoptu. Wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 28.01.2013 18:30
smaczne
cooleczka 05.01.2013 16:13
coś dla miłośników galaretek
Dorota59 05.01.2013 14:32
apetyczne
Kuchareczka2 05.01.2013 14:28
też taki robię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak