Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z czereśniami

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czereśnie 1/2 kg
jajko 4 szt
cukier 1 szkl
mąka pszenna 1 i 1/2 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 op
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z czereśniami

Kroki postępowania

1
Do miski wybić jajka, dodać do nich cukier i cukier waniliowy. Miksować ok. 2 minuty, aż uzyskamy postać masy.
Krok 1 - Biszkopt z czereśniami foto
2
Do zmiksowanych jajek powoli wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość miksować 5 minut, wówczas mąka ładnie się napowietrzy.
Krok 2 - Biszkopt z czereśniami foto
3
Tortownicę wysmarować tłuszczem i lekko oprószyć bułką tartą.
Wylać na nią połowę ciasta.
W międzyczasie czereśnie umyć, przekroić na pół i usunąć pestki.
Połowę czereśni wyłożyć na cieście.
Krok 3 - Biszkopt z czereśniami foto
4
Następnie wylać drugą połowę ciasta.
Krok 4 - Biszkopt z czereśniami foto
5
Na wierzchu ułożyć pozostałe czereśnie.
Piec ok. 40 minut w 180C.
Krok 5 - Biszkopt z czereśniami foto
6
Po upieczeniu wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem.
Krok 6 - Biszkopt z czereśniami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda24 29.04.2013 10:04
smaczne ciasto
V_kuchareczka 29.04.2013 08:36
wygląda smakowicie
Janina 28.04.2013 22:10
Takiego jeszcze nie jadłam
Marcin9 28.04.2013 22:09
Chętnie bym zjadł.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak