Biszkopt truskawkowy z kremem waniliowym (Dukanowy)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • otręby owsiane

    4 łyżki
  • otręby pszenne

    2 łyżki
  • jajka

    3 szt
  • słodzik w proszku

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Krem:

  • mleko odtłuszczone

    0,5 litra
  • mazeina

    2 łyżki
  • słodzik w proszku

    1 łyżka
  • aromat waniliowy

    - do smaku
  • do nasączenia

  • barwnik spożywczy

    1 czerwony
  • herbata

    1/4 szklanki
  • jogurt naturalny

    3 odtłuszczony
  • mleko w proszku

    1/3 (odtłuszczone)
  • serek homogenizowany

    160 (lekki)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: żółtka utrzeć ze słodzikiem do białości, nie przerywając miksowania dodawać kolejno: zmielone otręby, jogurt, mleko w proszku, proszek do pieczenia, barwnik i aromat. Miksować wszystko przez 2 minuty. Na końcu łyżką należy wmieszać do ciasta ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto rozsmarować na wyłożonej papierem dużej blasze, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 - 15 minut.
Krem: Z mleka odlać 0,5 szklanki - rozmieszać w niej mazeinę i słodzik. Resztę mleka zagotować, do wrzącego wlać mieszankę i gotować przez 2 - 3 minuty ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, przestudzić. Ciepły budyń zmiksować z serkiem oraz aromatem.
Ciasto przekroić na pół. Każdą połowę nasączyć herbatą. Krem podzielić na 2 części. Jedną rozsmarować na połówce ciasta, przykryć pozostałym ciastem, wierzch posmarować kremem. Wstawić do lodówki na min. 2 godziny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat