Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt przekładany masą śmietanową

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT CIEMNY

jajko 4 sztuki
cukier 3 łyżki
mąka 2 łyżki
kakao 1 i 1/2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

BISZKOPT JASNY

jajko 4 sztuki
cukier 4 łyżki
mąka 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

MASA ŚMIETANKOWA

śmietana 30% 500 ml
śmietan fix 2 opakowania
cukier puder 2 łyżki
galaretka cytrynowa 2 opakowania

DODATKOWO

czekolada mleczna pół tabliczki

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt przekładany masą śmietanową

Kroki postępowania

1
BISZKOPT CIEMNY: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie zmniejszyć obroty i dodać żółtka. Mąkę połączyć z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Wylać na blachę i piec w 180 st około 20 min.
Krok 1 - Biszkopt przekładany masą śmietanową  foto
2
BISZKOPT JASNY: Tak samo postąpić z jasnym biszkoptem, tylko zamiast kakao dodać mąkę ziemniaczaną. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wody.
Krok 2 - Biszkopt przekładany masą śmietanową  foto
3
MASA: Śmietanę ubić, gdy zacznie gęstnieć dodać cukier puder, śmietanki fix oraz tężejącą galaretkę.
Krok 3 - Biszkopt przekładany masą śmietanową  foto
4
Na kakaowy biszkopt wyłożyć połowę masy śmietanowej.
Krok 4 - Biszkopt przekładany masą śmietanową  foto
5
Przykryć jasnym biszkoptem oraz drugą połową masy.
Krok 5 - Biszkopt przekładany masą śmietanową  foto
6
Wierzch posypać startą czekoladą.
Krok 6 - Biszkopt przekładany masą śmietanową  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak