Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt pod różową chmurką

4.0
(30)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4
cukru 200 g
mąki pszennej tortowej 200 g
mąki ziemniaczanej 1 łyżka
proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki
esencji waniliowej 1/2 łyżeczki
śmietanki kremówki 300 ml
malin 400 g
cukru do śmietany 4 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki płaskie
jabłko 1 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt pod różową chmurką

Kroki postępowania

1
Jabłko umyłam, obrałam ze skórki i usunęłam gniazda nasienne. Cząstki pokroiłam w dość cienkie plasterki.

Naszykowałam formę - tortownicę śr. 32 cm wysmarowałam na samym dnie tłuszczem i wysypałam cienko tartą bułką, boków nie smaruję żeby biszkopt ładnie i równo rósł.

Jajka wbiłam do miski, dodałam cukier. Mąkę pszenną przesiałam z proszkiem i solą, już miałam dodać mąkę ziemniaczaną, ale przez pomyłkę wsypałam ją do jajek . . . Szkoda mi było wywalać więc zaczęłam ubijać i okazało się, że ta skrobia wcale jajom nie przeszkadzała bo ubiły się doskonale na bardzo puszystą pianę. Dodałam esencję i mąkę z proszkiem, wymieszałam łyżką delikatnie, ale dokładnie.
Krok 1 - Biszkopt pod różową chmurką foto
2
Masę przelałam do formy a na wierzchu ułożyłam koliście plasterki jabłka wsuwając je w ciasto lekko pod kątem. Piekłam ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Krok 2 - Biszkopt pod różową chmurką foto
3
Po upieczeniu okroiłam brzegi dookoła przy ściankach formy i zostawiłam do wystudzenia.
Krok 3 - Biszkopt pod różową chmurką foto
4
Maliny - kilkanaście sztuk zostawiłam do dekoracji - przełożyłam do rondelka, dodałam cukier, zagotowałam. Zdjęłam z ognia, dosypałam żelatynę i mieszałam aż się rozpuściła. Gdy owoce przestygły przetarłam je przez sito żeby pozbyć się pestek. Przecieru powinno być ok. 1 szkl. i trzeba go zostawić żeby wystygł całkiem i zaczął lekko tężeć.
Krok 4 - Biszkopt pod różową chmurką foto
5
Zimną śmietankę ubiłam na sztywno. Cały czas miksując powoli wlewałam tężejący mus i jeszcze chwilę razem miksowałam. Jeśli masa będzie zbyt lejąca to trzeba poczekać aż zgęstnieje. Najpierw wyłożyłam na biszkopt połowę masy o odstawiłam ciasto do lodówki żeby zastygła. Dopiero po chwili wyłożyłam resztę i udekorowałam wierzch pozostałymi malinami oraz listkami melisy.
Krok 5 - Biszkopt pod różową chmurką foto
6
Najlepiej odstawić ciasto do lodówki żeby dobrze się schłodziło a masa stężała i dopiero wtedy kroić.
Krok 6 - Biszkopt pod różową chmurką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 25.05.2016 22:52
wspaniały biszkopt
gosia561 24.04.2014 17:13
coś pięknego
Grazyna0211 30.03.2014 19:39
bardzo apetyczne ciasto
Przepisy Joanny 16.02.2014 20:58
Pięknie wygląda to ciasto
margaret 12.02.2014 16:44
ślicznie wygląda:)
Malgorzata549 10.12.2013 15:04
pyszny pomysł
SmacznaPyza 07.11.2013 19:55
bardzo mi miło, Iza :)
IZABELA29 07.11.2013 08:45
a ja sobie weszłam na Twoje przepisy - konto nie przez smakomierz :) no tak po znajomości..:)
SmacznaPyza 06.11.2013 16:17
czy ten przepis wyświetla się gdzieś w propozycjach Smakomierza ? bo dawno go dodałam a sporo komentarzy
ben-ka 06.11.2013 11:30
Nie tylko dzieciakom takie ciasto smakuje,wyglądem powala:)
SmacznaPyza 04.11.2013 09:23
dzięki Iza :) takie ciasto jest proste do zrobienia a jednocześnie przyjemne dla zmysłów :) u nas też bardzo lubiane :)
IZABELA29 04.11.2013 09:17
takie ciacha moje dzieciaki lubią najbardziej jabłka i pianka..
oluś 19.08.2013 20:00
ja tam wolę zawsze dodać proszek do biszkopta, z obawy przed niechcianą niespodzianką... ale o gustach się nie dyskutuje... ;)
SmacznaPyza 17.08.2013 23:59
tak bo dodawałam bardzo soczyste jabłka i obawiałam się zakalca - jednak zauważ, że jest go tylko pół łyżeczki ... do tortów piekę już zupełnie bez proszku
oluś 17.08.2013 10:15
na moim profilu dodałaś komentarz, że prawdziwy biszkopt nie zawiera proszku do pieczenia - a u Ciebie widzę, też proszek...
aisza1 06.08.2013 11:15
świetny deser
Kasia36 01.07.2013 21:34
Wygląda pysznie
SmacznaPyza 15.06.2013 19:10
to takie proste ciacho a jednak bardzo ładnie wygląda i jest pyszne
Klausia 15.06.2013 12:17
Robię bardzo podobnie jest wyśmienity :)
Kulinarna Ja 21.05.2013 12:43
muszę je wypróbować, bo wygląda bosko!
SmacznaPyza 05.05.2013 18:20
nie dziwię się, że Ci nie wyszedł bo masz bardzo blade pojęcie o pieczeniu i gotowaniu - niestety, taki jest wniosek po przeczytaniu Twoich przepisów....
chrupnij-sobie.pl 03.05.2013 12:37
nie wyszedł mi ten biszkopt według tego przepisu. Mąka ziemniaczana?
SmacznaPyza 22.04.2013 19:43
łatwo się robi a wygląda dość efektownie :)
bietka 22.04.2013 08:37
ale pyszne ciacho, już się nie mogę doczekać do świeżych malin, ale jak już będą to koniecznie muszę zrobić z tego przepisu, bo wygląda bardzo pysznie :)
pestka 14.03.2013 13:41
wspaniały biszkopt

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak