Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt orzechowo - migdałowy

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 4
jajko 2
mąki ziemniaczanej 1 łyżka
mąki pszennej typ 500 2 łyżki
tartych migdałów 2 łyżka
tartych orzechów laskowych 2 łyżka
cukru waniliowego 16 g
cukru 5 łyżka
proszku do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt orzechowo - migdałowy

Kroki postępowania

1
Białka ( zostały mi z ciasta bez pieczenia ) przelać do miski, jajka rozdzielić dodając białka do tych już w misce. Ubić białka na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Potem dodać żółtka i na małych obrotach miksera połączyć je z białkami.
Krok 1 - Biszkopt orzechowo - migdałowy foto
2
Obie maki przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitej piany i na wolnych obrotach wymieszać. Na koniec wsypać orzechy i migdały i wymieszać.
Krok 2 - Biszkopt orzechowo - migdałowy foto
3
Gotowa masę przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm z dnem wysmarowanym margaryną i wysypanym bułką tartą.
Krok 3 - Biszkopt orzechowo - migdałowy foto
4
Biszkopt piec 40 minut w temperaturze 150 stopni a po upieczeniu lekko przestudzić, wyjąć z formy i zostawić do całkowitego wystudzenia. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej a kroić na drugi dzień.
Krok 4 - Biszkopt orzechowo - migdałowy foto
5
Gotowy biszkopt przekładać według naszego uznania.
Krok 5 - Biszkopt orzechowo - migdałowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kokoszka
kokoszka 26.05.2013 11:35
fajnie wygląda
Renataj 25.05.2013 23:29
Fajny biszkopt. A do tego dowolna masa i torcik gotowy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak