Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

biszkopt makowy z kremem i brzoskwiniami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

biszkopt

jajko 6 szt
mak 200 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
kasza manna 2 łyżki
cukier 1 szkl

krem

serek mascarpone 400 g
śmietana 30% 400 ml
brzoskwinie w puszce 1 puszka
cukier puder 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: biszkopt makowy z kremem i brzoskwiniami

Mak moczymy przez godzinę. Odsączamy. Żółtka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy mak, bułkę tartą i kaszę mannę. Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy pianę do ciasta mieszając powoli łyżką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 minut.
Robimy krem: śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy powoli do mascarpone. Brzoskwinie kroimy w kostkę. Dodajemy do masy zostawiając jedną do dekoracji. Mieszamy z masą. Biszkopt przecinamy na pół. Nakładamy trzy czwarte części kremu. Ostatnią częścią smarujemy ciasto i ozdabiamy brzoskwiniami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miffiss 20.09.2016 22:45
ja również lubię :)
Edita 20.09.2016 10:40
lubie ciasto z makiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak