Biszkopt kakaowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szkl. mąki pszennej tortowej

    3/4
  • szkl. mąki ziemniaczanej

    1/3
  • łyżeczki soli

    1/3
  • łyżki kakao naturalnego

    3
  • szkl. cukru

    1
  • łyżeczki proszku do pieczenia

    2
  • lód

    1 łyżka
  • aromat rumowy

    kilka kropli
  • jajka

    4 duże
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Formę (piekłam w blaszce 25x35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Mąki przesiać z dodatkiem soli, proszku do pieczenia i kakao. Żółtka utrzeć z 3/4 szkl. cukru na puszystą, białą masę dodając po 1 łyżce wody i aromat. Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę pod koniec dodając resztę cukru i przełożyć do żółtek. Następnie wsypać mąkę - można na raz - i łyżką delikatnie, ale dokładnie wymieszać całość zagarniając masę od dna do góry. Masę wylać na blaszkę. Piec ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C - przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczony. Po ostudzeniu przekrawamy na 2-3 blaty. Łatwiej będzie przekroić biszkopt jeśli upieczemy go dzień wcześniej. Do odmierzania składników użyłam szklanki o poj. 250ml

Sukcesem puszystego biszkoptu jest staranne utarcie żółtek z cukrem i ubicie piany z białek na bardzo sztywną pianę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SmacznaPyza 31.10.2013 22:34
tak, Ty się znasz dobrze, widziałam w Twoich "przepisach"
Smaczna_B 30.10.2013 16:33
ten biszkopt jest do bani , struktura dobrze upieczonego biszkoptu powinna być jak gąbka z dużą ilością pęcherzyków , ten tutaj to jakieś okruchy
Beatris 16.02.2013 14:09
Rozumiem, że wtedy (2 lata temu) dawałaś jeszcze proszek do pieczenia do biszkoptu?
Joanna108 30.04.2012 12:31
ładnie wygląda
Agnik 10.08.2011 21:30
mniam
eli_555 01.07.2011 23:09
fajny do tortów
Goya 14.01.2011 15:40
dobry

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat