Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt gryczany ze śmietaną

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
cukier puder 4 łyżki
mąka gryczana 4 łyżki
skórka starta z cytryny 1 łyżeczka
słodka śmietana 0,75 szklanki
cukier puder do smaku
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt gryczany ze śmietaną

Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na jasny krem. Dodajemy przesianą mąkę i skórkę cytrynową oraz pianę z białek, delikatnie mieszamy. Tortownicę /ok.24 cm/ natłuszczamy, wysypujemy bułką tartą i przelewamy do niej ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i pieczemy ok. 30 min. Następnie studzimy i oprószamy cukrem pudrem. Śmietanę słodzimy do smaku cukrem pudrem. Porcje ciasta podajemy polewając śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AZgotuj 21.03.2013 18:28
Nie zamieściło ci się zdjęcie, ale w ciemno zapisuje sobie przepis:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak