Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt do tortów

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 sztuki
mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt do tortów

Jajka ubijamy wraz z cukrem za pomocą miksera przez około 5-7 minut. Po tym czasie dodajemy cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto wylewamy na formę o średnicy ok. 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym na 160 stopni przez ok. 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie, gdy już będzie całkiem wystudzony przekrawamy go poziomo na 3 równe części. Najlepiej do tego celu nadaje się długi nóż z piłką bądź nitka. Ważnym jest żeby wszystkie części były równe dlatego wierzch biszkopt warto wcześniej wyrównać ścinając ewentualne wybrzuszenia. Gdy chcemy uzyskać gładki wierzch warto też biszkopt obrócić do góry spodem, wówczas uzyskamy idealną powierzchnię.

Biszkopt można równie dobrze pokroić na kawałki, posypać cukrem puder i zjeść samodzielnie :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 13.12.2013 20:42
bardzo podobny piekę :)
Bernadeta1 13.12.2013 00:08
super opisany przepis
Justynka958 29.11.2013 12:52
Przepis bardzo pomocny :)
Barbara13 28.11.2013 15:57
Bardzo przydatny przepis :)
Alex_M 28.11.2013 15:49
świetny przepis! :)
bogusia19 28.11.2013 12:05
ale smakowity
dodi 28.11.2013 11:47
pyszny biszkopt

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak