Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt czekoladowy z masą kajmakowa
Jajka ubić na sztywno ze szczyptą soli dodając pod koniec ubijania cukier i żółtka, mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia delikatnie połączyć z masą białkową,
Ciasto przełożyć do formy o śr. 26 cm. wyłożonej papierem do pieczenia,
Pieczemy do suchego patyczka około 40 min.w temperaturze 180 stopni,
Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przekroić na 2 blaty.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę dodać masę kajmakową podgrzać do momentu aż czekolada się całkowicie rozpuści.
Krem śmietankowy;
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem pod koniec dodać śmietan fixy.
Składanie ;
Spodni blat włożyć z powrotem do tortownicy nasączyć sokiem z brzoskwiń posmarować dżemem, nałożyć masę kajmakową następnie masę śmietankową na masę śmietankową rozłozyc odsączone pokrojone brzoskwinie 1/2 puszki, nałożyć drugi blat również nasączyć sokiem i lekko posmarować dżemem, nałożyć krem śmietankowy i włozyc lodówki na kilka godz. aby masa kajmakowa sie ze tła,
Ciasto wyjąc z tortownicy boki obłożyć kremem śmietankowym i udekorować według uznania,
Można polać polewą czekoladową