Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt błyskawiczny z mikrofalówki

5.0
(31)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 2 szt.
budyń waniliowy 1 op.
mąka pszenna niepełne 1/2 szkl.
cukier waniliowy 1 op.
cukier puder 2-3 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
olej 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt błyskawiczny z mikrofalówki

Kroki postępowania

1
Jajka wybić do miseczki, dodać sól i cukier waniliowy - zmiksować na puch.
Krok 1 - Biszkopt błyskawiczny z mikrofalówki foto
2
Do puszystej masy dodać cukier puder oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i sypkim budyniem.
Krok 2 - Biszkopt błyskawiczny z mikrofalówki foto
3
Krótko zmiksować dolewając olej.
Krok 3 - Biszkopt błyskawiczny z mikrofalówki foto
4
Masę biszkoptową przełożyć do natłuszczonego pojemnika przeznaczonego do mikrofalówki. Nie wypełniać pojemnika powyżej 1/3 wysokości, bo ciasto sporo urośnie.
Krok 4 - Biszkopt błyskawiczny z mikrofalówki foto
5
Wstawić do mikrofalówki z obrotowym talerzem i ogrzewać 3,5-4 minuty przy mocy 750W. Jeśli ciasto dotknięte pośrodku jest suche i sprężyste, można wyjąć pojemnik.
Krok 5 - Biszkopt błyskawiczny z mikrofalówki foto
6
Odstawić dnem do góry na kratce wyłożonej arkuszem papierowego ręcznika. Pozostawić w tej pozycji do ostygnięcia.
Zupełnie ostudzony biszkopt ostrożnie wyjąć z pojemnika.
Krok 6 - Biszkopt błyskawiczny z mikrofalówki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olaf*71 08.01.2016 11:22
to nawet chłop upiecze taki biszkopt :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak