Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopcik z brzoskwiniami

2.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Delikatny puszysty biszkopt przełożony masą śmietankową z kawałkami soczystych brzoskwiń a to wszystko wypełnione słodką masą krówkową z migdałami.

Składniki:

Biszkopt:

jajka duże 7 szt.
mąka pszenna 0.5 szklanki
budyń waniliowy 1 opakowanie
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa śmietankowa:

śmietana kremówka 0.5 litra
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
woda ciepła 0.5 szklanki
brzoskwinie 1 puszka
cukier 1 szklanka

Dodatkowo

masa krówkowa 1 puszka
płatki migdałowe 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopcik z brzoskwiniami

1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować. Dodać żółtka a na koniec resztę suchych składników. Wymieszać ręcznie. Piec 25 min. w 170°C. Po upieczeniu przetnij na pół. Dolny blat nasączamy sokiem z brzoskwiń.

 


2. Masa śmietankowa: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, zostawić do lekkiego stężenia i połączyć z masą. Brzoskwinie pokroić w kostkę, dodać do masy. Gotową masę wylać na biszkopt, przykryć 2 częścią nasączonego sokiem biszkoptu.


3. Wykończenie: Górę ciasta posmarować masą krówkową i posypać lekko migdałami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak