Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biscotti czekoladowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
jajko 1 sztuka
kakao 2 łyżki
płynny miód 3 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
sól 1 szczypta
orzechy laskowe 100 gram
czekolada 50 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Biscotti czekoladowe

Kroki postępowania

1
W jednym naczyniu łączymy mąkę (można dać np 1/2 szklanki mąki typ 450/550 oraz 1/2 szklanki typ 2000), kakao, sodę i sól. Następnie do mieszanki dodajemy posiekaną czekoladę oraz całe orzechy laskowe.
Krok 1 - Biscotti czekoladowe foto
2
W drugim naczyniu ubijamy jajko, dodajemy 1/3 szklanki cukru do ubitych jajek. Dodajemy na samym końcu miód. Kolejnym krokiem jest połączenie składników z obu naczyń.
Krok 2 - Biscotti czekoladowe foto
3
Obsypujemy mąką dłonie i formujemy chlebek o długości ok. 30 cm. Pieczemy uformowane ciasto w temperaturze 180 C przez 30 min.
Krok 3 - Biscotti czekoladowe foto
4
Wyjmujemy upieczony chlebek z piekarnika i pozostawiamy go na 10 min do lekkiego przestudzenia. Po tym czasie kroimy go nożem z piłką (takim jak do chleba) na 1 cm kromeczki (żeby ciasteczka były dłuższe należy kroić na ukos). Powstałe kromeczki kładziemy poziomo i podpiekamy je na blaszce, ok. 5 min z każdej strony w temperaturze 180 C.
Krok 4 - Biscotti czekoladowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak