Biscotti czekoladowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • jajko

    1 sztuka
  • kakao

    2 łyżki
  • płynny miód

    3 łyżki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta
  • orzechy laskowe

    100 gram
  • czekolada

    50 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Biscotti czekoladowe foto
W jednym naczyniu łączymy mąkę (można dać np 1/2 szklanki mąki typ 450/550 oraz 1/2 szklanki typ 2000), kakao, sodę i sól. Następnie do mieszanki dodajemy posiekaną czekoladę oraz całe orzechy laskowe.
Krok 2 - Biscotti czekoladowe foto
W drugim naczyniu ubijamy jajko, dodajemy 1/3 szklanki cukru do ubitych jajek. Dodajemy na samym końcu miód. Kolejnym krokiem jest połączenie składników z obu naczyń.
Krok 3 - Biscotti czekoladowe foto
Obsypujemy mąką dłonie i formujemy chlebek o długości ok. 30 cm. Pieczemy uformowane ciasto w temperaturze 180 C przez 30 min.
Krok 4 - Biscotti czekoladowe foto
Wyjmujemy upieczony chlebek z piekarnika i pozostawiamy go na 10 min do lekkiego przestudzenia. Po tym czasie kroimy go nożem z piłką (takim jak do chleba) na 1 cm kromeczki (żeby ciasteczka były dłuższe należy kroić na ukos). Powstałe kromeczki kładziemy poziomo i podpiekamy je na blaszce, ok. 5 min z każdej strony w temperaturze 180 C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat