Bigosik na szybko

Bigosik na szybko

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Wypróbuj mój przepis na bigos z kiszonej kapusty z kiełbasą i wędzonym schabem.
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    800 gramów
  • kiełbasa wiejska

    500 gramów
  • cebula

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    4 sztuki
  • liść laurowy

    4 sztuki
  • kminek

    1 łyżeczka
  • przyprawa do bigosu

    2 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony

    3 szczypty
  • sól

    3 szczypty
  • koncentrat pomidorowy

    190 gramów
  • woda

    1.7 litra
  • olej

    4 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • schab wędzony

    200 gramów
  • mąka

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę kiszoną z zalewą zalej 1,7l wody.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, usmaż (2 łyżki oleju).
Kiełbasę pokrój w plasterki, podsmaż (1 łyżka oleju).
Wędzony schab pokrój w kostkę i również podsmaż (1 łyżka oleju).
Do kapusty wrzuć liście laurowe, ziele angielskie, kminek i przyprawę do bigosu.
Podsmażone: cebule i kiełbasę dodaj do gotującej kapusty, dodaj też koncentrat pomidorowy.

Przygotuj zasmażkę:
Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę, wymieszaj. Masa nie może mieć grudek.
Mieszając podsmaż mąkę. Dodaj kilka łyżek gorącej kapusty wymieszaj. Wrzuć do garnka z gotującą kapustą. Zagotuj.
U mnie czas gotowania: 70 minut.

Życzę smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat