Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigosik na szybko

2.0
(8)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Wypróbuj mój przepis na bigos z kiszonej kapusty z kiełbasą i wędzonym schabem.

Składniki:

kapusta kiszona 800 gramów
kiełbasa wiejska 500 gramów
cebula 2 sztuki
ziele angielskie 4 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
kminek 1 łyżeczka
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 3 szczypty
sól 3 szczypty
koncentrat pomidorowy 190 gramów
woda 1.7 litra
olej 4 łyżki
masło 1 łyżka
schab wędzony 200 gramów
mąka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bigosik na szybko

Kapustę kiszoną z zalewą zalej 1,7l wody.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, usmaż (2 łyżki oleju).
Kiełbasę pokrój w plasterki, podsmaż (1 łyżka oleju).
Wędzony schab pokrój w kostkę i również podsmaż (1 łyżka oleju).
Do kapusty wrzuć liście laurowe, ziele angielskie, kminek i przyprawę do bigosu.
Podsmażone: cebule i kiełbasę dodaj do gotującej kapusty, dodaj też koncentrat pomidorowy.

Przygotuj zasmażkę:
Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę, wymieszaj. Masa nie może mieć grudek.
Mieszając podsmaż mąkę. Dodaj kilka łyżek gorącej kapusty wymieszaj. Wrzuć do garnka z gotującą kapustą. Zagotuj.
U mnie czas gotowania: 70 minut.

Życzę smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak