Bigos ze świeżej kapusty z pieczoną szynką i grzybami

Bigos ze świeżej kapusty z pieczoną szynką i grzybami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta

    1 główka
  • szynka pieczona

    800 g
  • grzyby leśne

    500 g
  • cebula biała

    2 szt
  • koncentrat pomidowowy

    200 g
  • mało do duszenia

  • bulion

    1 kostka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 kostka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Bigos ze świeżej kapusty z pieczoną szynką i grzybami

1. Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka, zalewany wodą, wrzucamy kostkę bulionową i listek laurowy.
2. Szynkę pieczemy osobno w naczyniu żaroodpornym, kroimy w małe kawałeczki.
3. Grzyby surowe podgotowywujemy, kroimy, dusimy na maśle razem z cebulką.
4. Po 60 minutach gotowania kapusty wrzucamy mięso, grzyby z cebulką, dajemy przyprawę do bigosu Prymat.
5. Gotujemy jeszcze 30 minut, przyprawiamy solą, pieprzem, majeranek, tymianek.
6. Dodajemy koncentrat pomidorowy.
7. Jeszcze chwilka i gotowe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat