Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z suszonymi grzybami

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 0,5 główki
schab pieczony 200 gramów
szynka 200 gramów
kości wędzone 300 gramów
kiełbasa podwawelska 0,7 kilograma
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Ziele angielskie całe Prymat 8 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 5 liści
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat 1 opakowanie
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
grzyby suszone 0,2 kilograma
kapusta biała 2,5 kilograma

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z suszonymi grzybami

Kroki postępowania

1

Na samym początku zaczynamy od sprawdzenia czy nasza kupiona kapusta kiszona jest drobna, jeśli nie to dodatkowo ją szatkujemy. Kapustę wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i kilkukrotnie gotujemy zmieniając wodę. Proceduję powtarzamy ze 3-4 razy, aby nasz bigos nie wyszedł zbyt kwaśny.

Krok 1 - Bigos z suszonymi grzybami foto
2

Podobnie z białą kapustę. Szatkujemy ją na małe kawałki i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą, gotujemy ze 3-4 razy, zmieniając wodę.

Krok 2 - Bigos z suszonymi grzybami foto
3

Ugotowane kapusty łączymy, przekładając do dużego garnka. Dodajemy drobno pokrojone grzyby. Grzyby zostały wcześniej zalane wodą i odstawione na 3 godziny. Po tym czasie je drobno kroimy. Wodę z grzybów nie wylewamy, natomiast 1,5 szklanki dodajemy do garnka z naszymi składnikami. Wolno gotujemy. 

Krok 3 - Bigos z suszonymi grzybami foto
4

Do gotujących się kapust dodajemy kości wędzone i dalej gotujemy aż mięso zacznie samo odchodzić od kości.

Krok 4 - Bigos z suszonymi grzybami foto
5

W kolejnym etapie wyciągamy kości wędzone, ewentualnie je obieramy. Obrane mięso wkładamy do garnka podobnie jak pokrojone w kostkę szynki oraz kiełbasę podwawelską. Całość doprawiamy przyprawą do bigosu, pieprzem oraz solą. 

Krok 5 - Bigos z suszonymi grzybami foto
6

W końcowym etapie dodajemy niewielką ilość koncentratu pomidorowego i chwilę trzymamy jeszcze na małym ogniu. Smacznego!

Krok 6 - Bigos z suszonymi grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiola333 20.02.2013 10:10
mniam
pajbek 30.01.2013 14:32
To musi być smaczne :-)
Amellia 30.01.2013 10:41
mniam
cukiereczek 30.01.2013 09:43
lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak