Bigos z powidłami śliwkowymi

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    1 kg
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

    10 szt
  • cebula czerwona

    1 szt
  • smalec

    2 łyżki
  • szynka gotowana

    30 dag
  • kiełbasa podwawelska

    30 dag
  • przyprawy

    3 łyżki ( do bigosu)
  • powidła śliwkowe

    2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • ketchup łagodny

    2 łyżki
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bigos z powidłami śliwkowymi  foto
Pokrojoną w kostkę szynkę i kiełbasę podsmażyć na smalcu
Krok 2 - Bigos z powidłami śliwkowymi  foto
Kapustę wypłukać, pokroić, włożyć do garnka, dodać liście laurowe, angielskie ziele. Wlać odrobinę wody i gotować.
Krok 3 - Bigos z powidłami śliwkowymi  foto
Wędlinę połączyć z kapustą i gotować do miękkości.
Krok 4 - Bigos z powidłami śliwkowymi  foto
Na pozostałym po smażeniu wędliny tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę,
Krok 5 - Bigos z powidłami śliwkowymi  foto
Dodać do kapusty. Pod koniec gotowania wsypać przyprawę do bigosu.
Krok 6 - Bigos z powidłami śliwkowymi  foto
Dodać koncentrat pomidorowy, ketchup.
Krok 7 - Bigos z powidłami śliwkowymi  foto
Połączyć z powidłami, wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem.
RenataZ-et
Bigos podawać na ciepło z dodatkiem pieczywa.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Adamorek 23.11.2014 00:43
intrygujący dodatek
Christopher 22.11.2014 21:54
Gotując bigos, zawsze dodaję śliwki suszone i powidła śliwkowe.
Ania84 22.11.2014 21:31
super bigos :) taki ma wielu miłośników:)
wioleczka83 22.11.2014 20:48
uwielbiam taki bigos
ada.la 22.11.2014 20:08
fajny bigosik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat