Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z pieczarkami i wędzonym kurczakiem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona 500 gram
kapusta biała 300 gram
ćwiartki z kurczaka wędzone 2 sztuki
cebula 1 duża
pieczarki 300 gram
marchew 2 sztuki
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat 1 łyżeczka
majeranek
olej 1 łyżka

Porada

Bigos podawać z ziemniaczkami na obiad lub z pieczywem np. na ciepłą kolację.

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z pieczarkami i wędzonym kurczakiem

Kroki postępowania

1
Kapustę białą drobno siekamy,obraną marchew ścieramy na tarce jarzynowej,kapustę kiszoną lekko przesiekać nożem jeżeli jest długa(ja nie przepłukuję bo lubię kwaśny bigos). Warzywa umieścić w garnku i zalać wodą(nie za dużo).Dodać liście laurowe(2 sztuki) i ziele angielskie(4 kulki). Zagotować,zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem.
Krok 1 - Bigos z pieczarkami i wędzonym kurczakiem foto
2
Obrane pieczarki i cebulę pokroić i podsmażyć na łyżce oleju,doprawić lekko solą i świeżo mielonym pieprzem.
Krok 2 - Bigos z pieczarkami i wędzonym kurczakiem foto
3
Wędzone ćwiartki z kurczaka :mięso oddzielić od kości i pokroić w kostkę(ja skórę i tłuste elementy wycięłam).
Krok 3 - Bigos z pieczarkami i wędzonym kurczakiem foto
4
Po godzinie gotowania kapusty dodać mięso z kurczaka,pieczarki z cebulką,koncentrat pomidorowy oraz przyprawę do bigosu i majeranek.Gotować kolejną godzinę co jakiś czas mieszając i pilnując stanu wody(ja już nie dolewałam). Po tym czasie wyłączyć bigos i odstawić na kilka godzin. Jak wystygnie ponownie zagotować,zmniejszyć płomień i dusić kolejne 30 minut. Na drugi dzień bigos ponownie gotowałam na wolnym ogniu godzinę.
Krok 4 - Bigos z pieczarkami i wędzonym kurczakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 09.03.2017 00:39
Pyszna propozycja :)
ronald88 25.02.2017 23:07
wow fajny przepis
Klausia 25.01.2017 21:51
Ciekawy bigos
MagdalenaIC 21.01.2017 18:08
Uwielbiam bigos :)
Renataj 21.01.2017 16:24
Fajny pomysł - kurczaka do bigosu jeszcze nie dodawałam:)
olkaaa 21.01.2017 15:15
bardzo lubię
Wacław 21.01.2017 14:59
na pewno pyszny :-)
Krzysztof15 21.01.2017 14:13
smaczny bigosik
Edith85 21.01.2017 13:17
Pyszny bigosik
dodi 21.01.2017 12:59
mniam, mniam
Konczi 21.01.2017 12:49
pysznie wygląda :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak