Bigos z młodej kapusty

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta

    młoda 2 główki
  • pieczarki

    300 g
  • kiełbasa zwyczajna

    300 g
  • boczek wędzony

    100 g
  • koperek

    pęczek
  • koncentrat pomidorowy

    150 g
  • papryka ostra Prymat

    1 łyżeczka
  • ziele angielskie

    4 szt
  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Młodą kapustę dokładnie myjemy i szatkujemy w drobne piórka. Przekładamy do garnka i podlewamy ok. 750 ml wody. Gotujemy do zmniejszenia objętości. Pieczarki kroimy w plasterki, dokładamy do kapusty. Kiełbasę oraz boczek kroimy w kosteczkę, koperek siekamy. Wszystko dodajemy do kapusty. Doprawiamy zielem angielskim, solą i pieprzem. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy. Bigos gotujemy na wolnym ogniu do miękkości (ok. 30 minut).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Goya 28.05.2016 09:40
pycha taki bigos
paula191919 05.06.2015 08:43
Jeszcze nigdzie nie słyszałam, żeby robić bigos z młodej kapusty...
Krzysztof15 31.05.2015 13:25
bardzo lubie bigosik z mlodej kapusty
VioletoweKucharzenie 30.05.2015 17:26
Uwielbiam ten pierwszy wiosenny bigos, kiedy w sklepach pojawia się młoda kapusta. Możemy go przygotować wcześniej i przechowywać w słoikach w lodówce. Jak oczywiście zdążymy cokolwiek schować.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat