Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z młodej kapusty

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 0,5 kg
kiełbasa toruńska 10 dag
boczek wędzony 10 dag
cebula 1 szt
pomidor 1 szt
bulion drobiowy 2 kostka
ketchup 1 łyżka
cukier 0,5 łyżeczki
koperek zielony 0,5 pęczek
pieprz
olej do smażenia
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt
kapusta młoda 1 mała

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z młodej kapusty

Do garnka włożyć pokrojone na mniejsze kawałki żeberka. Zalać wodą tak, żeby były przykryte. Dodać 2 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego, kostki rosołowe i ugotować żeberka do miękkości. Żeberka wyjąć, przestudzić, obrać mięso i pokroić w kostkę.
W garnku w którym gotowały się żeberka, pozostawić ½ szklanki przecedzonego wywaru i włożyć pokrojoną drobno kapustę. Liść laurowy i ziele angielskie nie będą już nam potrzebne. Kiełbasę, boczek, cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju i dodać do kapusty, razem z pokrojonymi żeberkami, które też można przesmażyć. Dusić razem z kapustą około 15 minut. Dodać ketchup, cukier i obrany ze skórki i pokrojony w kostkę pomidor. Dodać pieprz. Gotować jeszcze 5 minut i na koniec wsypać pokrojony drobno koperek. Kapusty nie gotować dłużej niż 25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania321 26.10.2013 14:07
wygląda bardzo zachęcająco :)
jussta 26.10.2013 14:02
dobrze wygląda
patryska76 26.10.2013 13:32
Palce lizać! ;-)
Cranberry 26.10.2013 12:48
pyszny bigos

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak