Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z kapusty kiszonej

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona 800 g
ziele angielskie 5 szt
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
powidła śliwkowe 2-3 łyżki
przecier pomidorowy 3 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Czarnuszka nasiona Prymat 1 łyżeczka
kminek Prymat 1 łyżeczka
Smalec wieprzowy 50 g

Porada

Można dodać grzyby suszone

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z kapusty kiszonej

Kroki postępowania

1
Przygotować kapustę kiszoną i opłukać aby nie była za kwaśna.
Krok 1 - Bigos  z kapusty kiszonej foto
2
Włożyć do garnka kapustę i zalać wodą ,dodać liść laurowy , ziele angielskie, czrnuszkę ,kminek, smalec.
Krok 2 - Bigos  z kapusty kiszonej foto
3
Gotować na wolnym ogniu ,dolewając w miarę gotowania wody .Przyprawić do smaku solą i przyprawą kucharek.
Krok 3 - Bigos  z kapusty kiszonej foto
4
Kiełbasę pokroić i podsmażyć na tłuszczu , dodać do kapusty i dalej gotować około 2 godzin .
Krok 4 - Bigos  z kapusty kiszonej foto
5
Po koniec gotowania dodać powidła śliwkowe i przecier pomidorowy. Wszystko wymieszać zagotować i przyprawić do smaku pieprzem .
Krok 5 - Bigos  z kapusty kiszonej foto
6
Podawać z ziemniakami i mięsem do obiadu lub z chlebem.
Krok 6 - Bigos  z kapusty kiszonej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 22.03.2016 11:15
dobry bigos zawsze chętnie zjem
Katrina.u 22.03.2016 10:53
zawsze dobry
agnieszka214 22.03.2016 09:48
Bardzo lubię bigos do obiadu i nie tylko
gusia1000 21.03.2016 23:56
Robię, bo i lubię.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak