Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z grzybami i kiełbasą

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 2 kg
grzyby suszone 100 g
kiełbasa 500 g
przecier pomidorowy mały słoik
cebula 3-4 szt
olej do smażenia
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z grzybami i kiełbasą

Grzyby moczymy przez przynajmniej 1h. Gotujemy do miękkości, odcedzamy i kroimy. Wodę z gotowania zostawiamy.
Kiełbasy kroimy w plasterki. Smażymy na patelni z niewielką ilością tłuszczu na złoto. Kiełbasę zdejmujemy z patelni i podsmażamy na tym samym tłuszczu dwie drobno poszatkowane cebule. Kapustę gotujemy w wodzie z kiszenia z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego do miękkości.
Łączymy w dużym garnku kapustę, posiekane grzyby i kiełbasę z cebulą. Dodajemy przecier pomidorowy i nieco wody z gotowania grzybów. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 2 godziny co jakiś czas mieszając. Następnego dnia bigos ponownie gotujemy na wolnym ogniu. W razie potrzeby podlewając jeszcze wodą z gotowania grzybów.
Bigos im więcej razy podgrzewany tym smaczniejszy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 27.12.2016 15:08
bardzo dziękuję!
Malinka 14.12.2016 11:49
Pyszniutki zapewne!
KORAL 14.12.2016 11:12
Smacznie wygląda :)
2milutka 14.12.2016 09:40
uwielbiam bigosiki ;)
Jadwiga/Jaga85 14.12.2016 08:42
pyszny bigos!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak