Bigos z cukinii

Bigos z cukinii

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Bigos ten od tradycyjnego różni się delikatnością i co najważniejsze - jest szybszy w przygotowaniu. Osobiście - przepadam za kapustą, ale taką podmianę - uwielbiam!

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Bigos:

  • cukinia

    800 gramy
  • kiełbasa

    250 gramy
  • pieczarki

    150 gramy
  • cebula

    1 sztuka
  • marchew

    1 sztuka
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżki
  • czosnek granulowany

    0.3 łyżeczki
  • papryka ostra

    0.3 łyżeczki
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • pieprz

    0.3 łyżeczki

Ponadto:

  • olej do smażenia

    4 łyżki

Opcjonalnie:

  • liść laurowy

    1 sztuka
  • ziele angielskie

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pokrojoną kiełbasę (lub inne mięso) podsmażyć z posiekaną cebulą.
Dodać startą marchewkę i uprzednio pokrojone pieczarki.
Całość smażyć do miękkości.
Cukinię zetrzeć na grubych oczkach tarki, a następnie umieścić w garnku i połączyć z zawartością patelni.
Bigos poddusić około 5 minut (uważać, aby cukinia się nie rozgotowała) i wymieszać z koncentratem pomidorowym (*).
Na końcu doprawić czosnkiem, ostrą papryką oraz solą z pieprzem.

Diana Rusiłowicz
(*) Dodając koncentrat pomidorowy na samym początku bigos można gotować bardzo długo i cukinia cały czas będzie al dente. Wtedy można dorzucić listek laurowy oraz ziele angielskie, co sprawi, że potrawa będzie bardziej aromatyczna.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

12.08.2018 19:33
Dobry bigos.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat