Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z cukinii

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Bigos ten od tradycyjnego różni się delikatnością i co najważniejsze - jest szybszy w przygotowaniu. Osobiście - przepadam za kapustą, ale taką podmianę - uwielbiam!

Składniki:

Bigos:

cukinia 800 gramy
kiełbasa 250 gramy
pieczarki 150 gramy
cebula 1 sztuka
marchew 1 sztuka
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
Czosnek suszony Prymat 0.3 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 0.3 łyżeczki
sól 0.5 łyżeczki
pieprz 0.3 łyżeczki

Ponadto:

olej do smażenia 4 łyżki

Opcjonalnie:

Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ziele angielskie 2 sztuki

Porada

(*) Dodając koncentrat pomidorowy na samym początku bigos można gotować bardzo długo i cukinia cały czas będzie al dente. Wtedy można dorzucić listek laurowy oraz ziele angielskie, co sprawi, że potrawa będzie bardziej aromatyczna.

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z cukinii

Pokrojoną kiełbasę (lub inne mięso) podsmażyć z posiekaną cebulą.
Dodać startą marchewkę i uprzednio pokrojone pieczarki.
Całość smażyć do miękkości.
Cukinię zetrzeć na grubych oczkach tarki, a następnie umieścić w garnku i połączyć z zawartością patelni.
Bigos poddusić około 5 minut (uważać, aby cukinia się nie rozgotowała) i wymieszać z koncentratem pomidorowym (*).
Na końcu doprawić czosnkiem, ostrą papryką oraz solą z pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 12.08.2018 19:33
Dobry bigos.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak