Bigos Wielkanocny

Bigos Wielkanocny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • golonka wieprzowa

    2 szt.
  • kapusta kiszona

    3,5 kg
  • grzyby suszone

    10 szt.
  • ziele angielskie

    5 szt.
  • karkówka

    1/2 kg
  • boczek wędzony

    1/2 kg
  • kiełbasa zwyczajna

    1 kg
  • koncentrat pomidorowy

    1 op.
  • sok pomidorowy

    1/2 litra
  • sól, pieprz, papryka

    do smaku
  • liść laurowy

    4 szt.
  • przyprawa do bigosu

    1 op.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garnka, w którym będziemy gotować bigos włożyć 2 golonki, dodać 1 łyżeczkę soli i zalać wodą, mięso musi być przykryte, gotować do miękkości. Wyciągnąć i ostudzić. Do gorącej wody w której gotowała się golonka włożyć niezbyt kwaśną kiszoną kapustę, dodać grzyby, mięso z karkówki, pokrojone w kosteczkę mięso z golonki, gotować do miękkości około1 godziny. W między czasie pokroić w drobną kostkę boczek wędzony i kiełbasę, dodać paprykę, pieprz i sól do smaku, usmażyć, pod koniec dodać koncentrat, dodać do bigosu. Miękkie mięso z karkówki pokroić w kostkę, Wszystko wymieszać, dodać sok pomidorowy i doprawić przyprawą do bigosu Prymat. Jeszcze trochę pogotować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bejciu24

02.04.2011 22:48
pewnie wcześniej do słoików

pacpaw

02.04.2011 22:06
u mnie też. Wielkanoc i Boże Narodzenie :o)

Pola2

02.04.2011 22:06
obowiązkowo na oba święta

Jolanta_P-S

02.04.2011 17:45
bigos jest zawsze na Boże Narodzenie i na Wielkanoc

Yvonne

02.04.2011 16:04
bigos bardziej kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat