Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos staropolski ze śliwką

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona kg
kapusta biała kawałek na 1/2 kg
mięso
jabłka 2
grzyby suszone 50g
cebula 2
suszone śliwki 15dag
majeranek
rozmaryn
jałowiec

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos staropolski ze śliwką

"Wygrzebany" przepis z ubiegłych świąt.
Najlepiej dzień wcześniej (pod wieczór) śliwki i grzyby namoczyć w wodzie i odstawić na noc najlepiej.
Rano grzyby zagotować w wodzie, w której się gotowały (grzyby, np. borowiki czy podgrzybki suszone). Śliwki odcedzić i pokroić, wodę zostawić.
Oba rodzaje kapusty posiekać. Białą przelać gorącą wodą i odcisnąć. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do dużego garnka włożyć kapusty i zalać wodą (by były zakryte). Dusić na małym ogniu z dodatkiem kminku. Dodać posiekaną wędlinę (resztki wędliny, pieczonego mięsa, kiełbasy), posiekane grzyby razem z wodą z gotowania (można je podsmażyć z cebulką wcześniej lub osobno zeszklić cebulę i dołożyć do kapusty), jabłka oraz śliwki i wodę ze śliwek. Zamieszać i doprawić ziołami. Podlać odrobiną czerwonego wina i dusić. Następnego dnia ponownie gotować i ewentualnie jeszcze doprawić. Im dłużej gotowany, tym smaczniejszy:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

polly66 02.09.2012 11:14
nie dopisałam - do kapusty poza kminkiem od razu ziele angielskie, liść laurowy i jałowiec.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak