Przepis i sposób przygotowania na: Bigos staropolski ze śliwką
Najlepiej dzień wcześniej (pod wieczór) śliwki i grzyby namoczyć w wodzie i odstawić na noc najlepiej.
Rano grzyby zagotować w wodzie, w której się gotowały (grzyby, np. borowiki czy podgrzybki suszone). Śliwki odcedzić i pokroić, wodę zostawić.
Oba rodzaje kapusty posiekać. Białą przelać gorącą wodą i odcisnąć. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do dużego garnka włożyć kapusty i zalać wodą (by były zakryte). Dusić na małym ogniu z dodatkiem kminku. Dodać posiekaną wędlinę (resztki wędliny, pieczonego mięsa, kiełbasy), posiekane grzyby razem z wodą z gotowania (można je podsmażyć z cebulką wcześniej lub osobno zeszklić cebulę i dołożyć do kapusty), jabłka oraz śliwki i wodę ze śliwek. Zamieszać i doprawić ziołami. Podlać odrobiną czerwonego wina i dusić. Następnego dnia ponownie gotować i ewentualnie jeszcze doprawić. Im dłużej gotowany, tym smaczniejszy:)