Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos na Porterze

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona 2 kg
mięso wołowe bez kości 300 g
mięso wieprzowe bez kości 300 g
kiełbasa podwawelska 150 g
boczek wędzony 150 g
piwo porter bałtycki 1 l
grzyby suszone 12
cebule 2

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos na Porterze

Przyprawy ilościach wedle własnego uznania: sól, pieprz mielony, pieprz ziarnisty cząber, liście laurowe, kminek, słodka papryka
olej do smażenia
Kapustę kroimy i zalewamy jedną butelką piwa. Dodajemy pieprz ziarnisty, liście laurowe, kminek i gotujemy koło 1,5 godziny. Osobno w małej ilości wody gotujemy grzyby. Kapelusze kroimy w paski i wraz z wywarem dodajemy do kapusty. Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie tłuszczu na złoty kolor. Opłukujemy mięso wodą z tłuszczu i dusimy je w piwie aż będzie miękkie. Osobno smażymy kiełbasę i boczek wraz z cebulą. Dodajemy mięsa i wędliny oraz cebulę do kapusty (wędliny i cebule przekładamy łyżką durszlakową). Wszytko razem jeszcze gotujemy co najmniej przez godzinę. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak