Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos na czerwonym winie z prawdziwkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 1,5 kg
wino czerwone 100 ml
kości wędzone 400 gram
kiełbasa podwawelska 800 gram
przecier pomidorowy 2 łyżki
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
cebula 4 sztuki
olej 4 łyżki
marchew 4 sztuki
seler 1 sztuka
pietruszka 2 sztuki
por 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Ziele angielskie całe Prymat 3 sztuki
kurkuma 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos na czerwonym winie z prawdziwkami

Kroki postępowania

1
Kiełbasę podwawelską kroję, po czym podsmażam ją na patelni.
Krok 1 - Bigos na czerwonym winie z prawdziwkami foto
2
Cebulę obieram, kroję, po czym podsmażam na patelni i dodaję do podsmażonej kiełbasy.
Krok 2 - Bigos na czerwonym winie z prawdziwkami foto
3
Kapustę kiszoną siekam, wkładam do garnka, dodaję liście laurowe oraz ziele angielskie, po czym zalewam całość wrzątkiem i gotuję przez około 2 godziny do momentu kiedy wyparuje woda.
Równocześnie do drugiego garnka wkładam kości oraz marchew, por, seler i pietruszkę, zalewam wodą i gotuję wywar. W naczyniu zalewam wrzątkiem grzyby. Następnie wraz z wodą którą były zalane gotuję przez 30 minut, po czym studzę je, drobno siekam i wraz z wodą dodaję do kapusty. Kiełbasę, cebulę, słodką paprykę, kurkumę i pieprz dodaję do kapusty i gotuję całość przez 2 godziny, w międzyczasie podlewając wywarem z kości i warzyw. Pod koniec gotowania dodaję czerwone wino, przecier pomidorowy i duszę całość, aż wino odparuje.
Krok 3 - Bigos na czerwonym winie z prawdziwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 16.10.2015 08:19
Zjadła bym taki bigos dzisiaj na obiad
Granita 03.09.2014 08:40
bardzo wyborna wersja tradycyjnego bigosu-z winem to już ciekawy,a co dopiero z prawdziwkami= to dopiero musi być smak...marzenie
romanrafal
romanrafal 12.08.2014 18:21
pyszny bigos
Granita 19.07.2014 00:00
na pewno rewelacyjny w smaku
gosia56 22.01.2014 09:54
na pewno pyszny bigosik
caralajna 16.01.2014 18:06
brzmi smacznie
okrysia 30.12.2013 08:01
SMACZNE TO!
Katarzyna/kate1980 25.12.2013 22:53
fajny przepis
Wacław 24.12.2013 10:09
lubię bigos na winie ;-)
Dorota59 23.12.2013 18:35
wyborny bigosik
IKrakowianka 20.12.2013 18:30
musi być przepyszny
barbara11561 18.12.2013 01:12
bardzo lubię bigos,ale z winem nie bardzo smakuje moim łasuchom:)
kate.500 16.12.2013 08:08
pyszmy bigos
Katarzyna59 12.12.2013 15:05
pyszny bigos
aginaa 12.12.2013 07:18
musi byc aromatyczny i pyszny
Łukasz15 10.12.2013 20:15
Taki właśnie lubię
Iwusia 05.12.2013 23:29
ojj jaki on musi być dobry
Dorian 02.12.2013 21:05
pyszny bigosik
RenataZ-et 01.12.2013 23:36
uwielbiam bigos!
Krystyna32 01.12.2013 10:58
pyszne smaki
fotoviderek 30.11.2013 09:57
Rewelacja na talerzu :)
dodi 29.11.2013 15:11
super bigosik
krystyna330 29.11.2013 14:58
pychotka zjadłabym
smerfna_chatka 29.11.2013 14:54
bardzo pomysłowe:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak