Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos mysliwski

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 1 kg
kapusta biała 1 kg
boczek wędzony 50 dkg
mięso wołowe 50 dkg
słonina 20 dkg
cebula 2 szt
śliwki suszone 15 dkg
kiełbasa podwawelska 20 dkg
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
wino czerwone wytrawne 1 szklanka

Porada

Tak przygotowany bigos można na gorąco włożyć do słoików, dobrze zakręcić słoiki. Przykryć koce. Bigos przechowywać w lodówce. Może stać nawet 6 miesięcy.

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos mysliwski

Boczek pokroić na plastry, słoninę pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni, wyjąć a na tłuszczu obrumienić mięso pokrojone w kostkę i cebulę pokrojoną w kostkę. Kapustę słodką pokroić drobno i połączyć z kwaszoną. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: kapustę, mięso z cebulą, usmażony boczek z słonina oraz śliwki pokrojone w paski. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 4 dni po 1 godz, należy uważać aby się nie przypalił. Kilkakrotnie mieszać. Pod koniec duszenia dodać liście laurowe. Gotowy bigos przyprawić solą pieprzem. Aby bigos nabrał lepszego smaki dodać 1 szklankę wina. Wymieszać i jeszcze włożyć do piekarnika na 20 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Skotka 31.05.2016 20:05
Pyszny bigos:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak