Bigos mojej mamy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka wieprzowe

    1 kg
  • łopatka bez kości

    60 dkg
  • kiełbasa

    1/2 kg
  • grzyby suszone

    1 garść
  • smalec

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • suszone śliwki

    kilka szt
  • Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat

    1 łyżka
  • kapusta kiszona

    3 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bigos mojej mamy foto
Rozgrzać smalec w rondlu, wrzucić mięso, dodać grzyby, posolić, podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości - około 1,5-2 godziny. W trakcie duszenia uzupełniać wodę, aby mięso się nie przypaliło.
Krok 2 - Bigos mojej mamy foto
Kapustę wypłukać, wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować pół godziny. Następnie kapustę odcedzić, wlać nową wodę i znów gotować pół godziny. W międzyczasie pokroić mięso, grzyby i kiełbasę.
Ponownie odcedzić kapustę, wlać litr wody. Dodać mięso, grzyby i kapustę.
Krok 3 - Bigos mojej mamy foto
Gotować bigos na wolnym ogniu około 2-3 godziny, od czasu do czasu mieszając. Dodać suszone śliwki.
Doprawić do smaku pieprzem, solą, przyprawą do bigosu.
Pogotować jeszcze kilka minut.
Krok 4 - Bigos mojej mamy foto
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 13.04.2013 00:50
czasami mam smaki i lubię celowo zrobić taki kwaśny bigos
Ania321 01.04.2013 23:34
Dziękuję za sugestie - zawsze mile widziane :) Poprawię się następnym razem :)
Henryka2 01.04.2013 20:19
Dziękuję za odpowiedź. Ja zbyt kwaśną kapustę "łamię" kapustą białą-słodką.Szkoda smaku, tym bardziej z domowej kapustki. :)
SmacznaPyza 01.04.2013 18:51
i dla mnie płukanie kapusty to po prostu zbrodnia - jeśli jest kwaśna można wymieszać ją ze słodką, surową kapustą....można dodać jabłko, suszone śliwki i też to złagodzi kwas
Ania321 01.04.2013 17:01
@Henryka - ponieważ jest to kapusta domowej roboty, bardzo kwaśna i odcedzanie jej jest po to, żeby bigos nie był zbyt kwaśny. Pozdrawiam :)
EnoBeno 01.04.2013 12:27
bardzo lubię bigos
owca441 01.04.2013 09:50
pyszności )
fotoviderek 01.04.2013 08:45
Dobry bigos. Chętnie spróbuję :)
Henryka2 01.04.2013 01:09
A po co płukać kapustę i odgotowywać ją 2x, wylewając cały smak?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat