Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos jak u Babci

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 4 kg
kapusta biała 1 szt.
łopatka wieprzowa 2 kg
kiełbasa zwyczajna 1 kg
grzyby suszone 200 g
koncentrat pomidorowy 500 g
Liść laurowy suszony Prymat 5 szt.
ziele angielskie 5 szt.
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat 3 szt.
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżka
sól i pieprz
smalec

Porada

Warto dodać kostki :Bulion z grzybów leśnych .

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos jak u Babci

Kroki postępowania

1
Dużą główke kapustu kroimy w cienkie paski
Krok 1 - Bigos jak u Babci foto
2
Do gara wrzucamy kapuste kiszoną, nasza kapuste pokrojoną oraz liście laurowe i ziele. Zalewamy wodą (jak na zdjęciu)
Krok 2 - Bigos jak u Babci foto
3
Kroimy namoczone grzyby
Krok 3 - Bigos jak u Babci foto
4
Dorzucamy do gara a w międzyczasie kroimy łopatke w kostke i podsmażamy na smalcu.
Krok 4 - Bigos jak u Babci foto
5
Podsmażamy również pokrojoną kiełbase i dorzucamy.
Krok 5 - Bigos jak u Babci foto
6
Dodajemy koncentrat oraz przyprawe do bigosu
Krok 6 - Bigos jak u Babci foto
7
dusimy aż wszystko będzie miękkie. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Smakujemy. mi całość zajmuje 3 godziny. Zycze smacznego :)
Krok 7 - Bigos jak u Babci foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czarnula666 06.12.2014 20:59
:) ja uwielbiam! :)
Wacław 01.12.2014 10:11
lubie taki bigos
Czarnula666 30.11.2014 18:42
o tak :) I swoje grzybki a nie kupne :)
gosia561 30.11.2014 17:19
taki najlepszy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak