Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BIGOS GOSPODYNI

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 1,5 kg
kapusta biała 800 gram
łopatka bez kości 500 gram
karkówka 300 gram
kiełbasa śląska 400 gram
kiełbasa podwawelska 300 gram
grzyby suszone 20 gram
cebula 100 gram
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt
Owoc jałowca cały Prymat 3 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 10 szt
Papryka słodka mielona Prymat 1,5 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 0,5 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
smalec 2 łyżki

Porada

Bigos będzie jeszcze smaczniejszy gdy przez dwa kolejne dni będziemy go podgrzewać.

Przepis i sposób przygotowania na: BIGOS GOSPODYNI

Kroki postępowania

1
Grzyby suszone(mogą być podgrzybki i dla smaku kilka prawdziwków) zalać gorącą wodą i odstawić na około godzinę.Kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru soku i przesiekać nożem.Kapustę włożyć do dużego garnka najlepiej takiego z grubym dnem zalać około litrem wody.Dodać namoczone grzyby,liście laurowe,ziele angielskie,ziarna jałowca i pieprzu.Postawić kapustę z dodatkami na wolnym ogniu pod przykryciem i od czasu do czasu mieszając zagotować.
Krok 1 - BIGOS GOSPODYNI foto
2
Słodką białą kapustę poszatkować dosyć grubo,przełożyć na sito i przelać gorącą wodą.Dodać do gotującej się kiszonej kapusty,wymieszać i gotować dalej.
Krok 2 - BIGOS GOSPODYNI foto
3
Mięso z łopatki i karkówki pokroić w około 2 centymetrową kostkę.Na patelni rozgrzać połowę smalcu(najlepiej użyć takiego domowej roboty wytopionego ze słoninki) i obsmażyć mięso na rumiano.Pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w grubą kostkę oraz słodką paprykę i chili.Wszystko razem wymieszać i smażyć jeszcze przez około 1 minutę.
Krok 3 - BIGOS GOSPODYNI foto
4
Dodać podsmażone mięso z przyprawami do gotującej się kapusty,wymieszać i gotować dalej.W razie potrzeby można dolać wody gdyby nadmiernie wyparowała pod czas gotowania.
Krok 4 - BIGOS GOSPODYNI foto
5
Kiełbasę śląską pokroić w grubsze paski a podwawelską w pół plasterki.Na patelni rozgrzać resztę smalcu i podsmażyć razem obie kiełbasy.
Krok 5 - BIGOS GOSPODYNI foto
6
Dodać podsmażone na rumiano kiełbasy do gotującego się bigosu,wymieszać i gotować całość przez 2,5 godziny.Pod koniec gotowania doprawić bigos w razie potrzeby solą.Smacznego.
Krok 6 - BIGOS GOSPODYNI foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 21.04.2014 18:25
pyszny ,lubię taki
noninka77 03.04.2014 16:17
lubię bigosik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak