Bigos

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    2 kg
  • karkówka wieprzowa

    1/2 kg
  • kiełbasa

    1/2 kg
  • śliwki suszone

    150 g
  • Owoc jałowca cały Prymat

    10 ziaren
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 szt
  • Goździki całe Prymat

    3 szt
  • sól i pieprz

  • Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę kiszoną drobno siekam. Następnie wrzucam do garnka i zalewam wodą tak by kapusta była zakryta. Następnie gotuję ok 1 godziny.

Po tym czasie odcedzam kapustę a następnie zalewam 1 szklanką zimnej wody. Mięso krobmo kroję na patelni smażę a następnie dodaję do kapusty.

Kiełbasę kroję w plastry i smażę. Również dodaję do kapusty. Śliwki kroję na pół i dodaję do kapusty. Całość doprawiam i dodaję liść laurowy, ziarna jałowca, ziele angielskie oraz cała torebkę przyprawy do bigosu. Duszę ok godziny co jakiś czas mieszając.

Pozostawiam do osiągnięcia. Wkładam do lodówki. Na drugi dzień kapustę podgrzewam i zostawiam do wystygnięcia. Kapusta jest lepsza odgrzewana ale juz drugiego dnia jest pyszna i można ją śmiało jeść. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Małgorzata92 09.01.2017 14:17
Dobre danie :)
Krzysztof15 09.01.2017 13:45
bardzo lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat