Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso wieprzowe 1 kg
kiełbasa 1 kg
boczek wędzony 0,5 kg
cebula 3 szt
czosnek kilka ząbków
grzyby suszone 1 opak
pieczarki 0,5 kg
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat 1 opak
Pieprz czarny mielony Prymat
Majeranek suszony Prymat
Czosnek suszony Prymat
Owoc jałowca cały Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
pomidory suszone Smak
koncentrat pomidorowy 2 słoiczki
kapusta kiszona 1 kg
kapusta biała 1 główka

Porada

Bigos podajemy z chlebem lub ziemniakami.

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos

Kroki postępowania

1
Grzyby moczymy na noc.
Kapustę białą szatkujemy i gotujemy ok. 0,5 godziny. Następnie dodajemy do niej kapustę kiszoną, liście, jałowiec i gotujemy jeszcze przez godzinę.
Krok 1 - Bigos foto
2
Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy w brytfance. Gdy tłuszcz trochę się wytopi, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, do tego wrzucamy pomidory, cebule pokrojoną w piórka i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Krok 2 - Bigos foto
3
W wolnej chwili smażymy mięso (to może być łopatka, karczek lub szynka). Grzyby i pieczarki również kroimy i dusimy na patelni do odparowania.
Gdy wszystko jest już gotowe, łączymy razem do jednego wielkiego gara, przyprawiamy, dodajemy koncentrat i mieszamy.
Krok 3 - Bigos foto
4
Gotujemy jeszcze przez 20 minut na małym ogniu, co chwilę mieszając.
Krok 4 - Bigos foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

teresa18 24.11.2016 17:02
Rozgrzewające danie na chłodne dni
MonikaW 24.11.2016 13:32
pyszności :)
Konczi 24.11.2016 11:51
uwielbiam domowy bigos
ilka01 24.11.2016 11:06
dobre danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak