Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona 3 kg
boczek 0,8 kg
kiełbasa śląska 0,5 kg
mięso wieprzowe bez kości 1 kg
kminek Prymat 1 łyżka
margaryna 4 łyzki
sól do smaku
pieprz
przecier pomidorowy 100 g
Liść laurowy suszony Prymat 5 szt
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt
cebula biała 1 szt
śliwki suszone 5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos

Kapustę dokładnie płuczemy. Wypłukaną kapustę zalewamy wodą , zagotowujemy i odlewamy wodę . Kapustę ponownie zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości (około 30 minut).
W tym czasie cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy do niej pokrojone mięso wieprzowe od szynki i kiełbasę ,chwilę razem smażymy. Obsmażamy również żeberka .Tak przygotowane dodajemy do kapusty. Następnie dodajemy przecier pomidorowy. Całość doprawiamy do smaku , dodajemy śliwki suszone i dalej dusimy. Następnego dnia gotuję ponownie i sprawdzam czy mięso z żeberek odchodzi od kostek. Wyjmuję je i gotuję dalej ok. godziny . Uzupełniam przyprawy do smaku. Podczas gotowania często mieszam by bigos nie przypalił się.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 29.04.2014 19:43
Dobre jedzenie.
Kejti 09.04.2014 13:10
Chętnie skosztuję :-)
fotoviderek 09.04.2014 07:18
Moje ulubione danie :)
Janina 08.04.2014 21:32
Bardzo lubimy bigos;)
Megg 08.04.2014 20:25
pyszny domowy bigosik najlepszy :-)
agnieszka214 08.04.2014 17:16
domowy jest porostu mniam
Agata3 08.04.2014 14:40
Pyszne danie, już dawno nie jadłam ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak