Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 500 g
kapusta biała 1/2 główki
kiełbasa śląska 3 szt
wieprzowina 400 g
koncentrat pomidorowy 1 słoik
grzyby suszone 1 garść
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
ziele angielskie 4 szt
kminek 1 łyżka
sól
pieprz
majeranek 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos

Kroki postępowania

1
Grzyby zalewamy niewielka ilości wody i odstawiamy do namoczenia na noc.
Rano włączamy je, żeby się ugotowały, następnie kroimy na drobne paski, wody nie wylewamy
Krok 1 - Bigos foto
2
Mięso kroimy na paski lub w kostkę, smażymy do miękkości na niewielkiej ilości oleju, pod koniec smażenia podsypujemy lekko sola i pieprzem
Krok 2 - Bigos foto
3
Kiełbasę kroimy wzdłuż, następnie w półplasterki, również smażymy
Krok 3 - Bigos foto
4
Kapustę białą szatkujemy, kapustę kiszoną kroimy na nieco mniejsze nitki.
Ja kapusty gotuje osobno, do każdej dodaję kminku, liście laurowe i ziele angielskie.
Następnie odcedzam na durszlaku
Krok 4 - Bigos foto
5
W dużym garnku łączę obie kapusty, dodaję ugotowane grzyby wraz z wywarem, usmażone mięso i kiełbasę.
Całość podlewam szklanką wody wymieszaną z koncentratem i duszę przynajmniej 40minut.
Doprawiam dużą ilością majeranku, kminku, soli, pieprzu i papryki sypanej.

Na drugi dzień podsmażam drugi raz.
Krok 5 - Bigos foto
6
Podaję z chlebem lub ziemniakami

SMACZNEGO!!!
Krok 6 - Bigos foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 26.09.2016 20:58
pyszny bigosik
staropolanka5 16.05.2015 23:28
bigos wyszedł super
Cranberry 10.01.2014 17:11
Pyszna kapustka
Edith85 10.01.2014 15:46
ładnie wygląda
bogusia19 10.01.2014 13:34
zjadłabym, mniam
2milutka 10.01.2014 13:02
klasyka polskiej kuchni:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak