Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona 1 kg
mięso wołowe 25 dag
mięso wieprzowe 25 dag
boczek wędzony 10 dag
kiełbasa 10 dag
cebula 1 sztuka
ziele angielskie 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
grzyby suszone 3 sztuki
koncentrat pomidorowy 1-2 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos

Kroki postępowania

1
Suszone grzyby moczymy w wodzie. Kapustę płukamy w wodzie, wyciskamy aby nie była kwaśna. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. Wszystko gotujemy pod przykryciem.
Krok 1 - Bigos foto
2
Mięso, kiełbasę i boczek kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy i dodajemy mięso wraz z wędliną. Całość dusimy a następnie dodajemy do kapusty. Wrzucamy także namoczone grzyby.
Krok 2 - Bigos foto
3
Gotujemy około godziny. Jak już wszystkie składniki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy. Smacznego
Krok 3 - Bigos foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 02.01.2013 19:32
nie ma to jak dobry bigos
Poison1988 02.01.2013 18:20
zjadłabym sobie :)
Joannasz3190 02.01.2013 18:08
Taki, jak lubię :)
babajaga1969 02.01.2013 17:52
każdy robi go inaczej, a zawsze jest pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak