Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bigos

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 500 g
kiełbasa wiejska 4 sztuki
kiełbasa z ziołami 1 sztuka
kiełbasa zwyczajna 2 sztuki
cebula 3 sztuki
sól 1 szcypta
boczek 100 g
koncentrat pomidorowy 1 słoik
Pieprz czarny ziarnisty Prymat kilka ziaren
kapusta 1 młoda

Przepis i sposób przygotowania na: bigos

1. Kiełbasę drobno pokroić. Cebulę pokroić na większe kawałki. Kiełbasę i cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości masła.
2. Kapustę kiszoną opłukać (aby nie była zbyt kwaśna po ugotowaniu) jeden raz. Włożyć do dużego garnka, zalać wodą, wrzucić ziarenka pieprzu, posolić i zagotować. Dodać boczek (cały kawałek). Po godzinie dodać pokrojoną w miarę drobno białą kapustę. Gotować przez około 45 minut. Wyjąć boczek i pokroić go na kawałki. Włożyć z powrotem do garnka. Następnie dodać podsmażoną kiełbaskę z cebulką. Całość wymieszać.
3. Dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać jeszcze raz i gotować przez 15-30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak