Bigos

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    1,5 kg
  • kapusta biała

    1 kg
  • łopatka bez kości

    0,8 kg
  • kiełbasa

    0,4 kg
  • boczek wędzony

    0,2 kg
  • pieczarki

    0,25 kg
  • cebula

    2 szt.
  • przecier pomidorowy

    100 ml
  • Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat

    1 op.
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 listki
  • ziele angielskie

    5 ziaren
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    5 ziaren
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę kiszoną przełożyć do garnka i zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i postawić gotować (jeśli jest mocno kwaśna można ją przepłukać i dopiero zalać ponownie wodą). Kapustę białą poszatkować przełożyć do drugiego garnka, zalać wodą i również postawić gotować. Obie kapusty gotować do momentu aż zmiękną.
W międzyczasie mięso pokroić w dużą kostkę, podsmażyć na oleju, podlać wodą i dusić do miękkości. Na patelni podsmażyć także boczek i kiełbasę pokrojoną w kostkę. Gdy kapusty będą już miękkie połączyć je w większym garnku i dodać usmażone mięso, boczek i kiełbasę, całość postawić ponownie gotować.
Na patelni zeszklić cebulę, dodać pieczarki pokrojone w plasterki, można podlać trochę wodą, gdy woda odparuje a pieczarki będą już miękkie dodać je do dużego garnka. Dodać przyprawę do bigosu, paprykę słodką, przecier i trochę pieprzu. Całość dusić jeszcze około 20 minut.
Bigos najlepiej smakuje, gdy zostanie kilka razy odgrzany.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gerard.sz 14.12.2015 21:23
Ciekawe :D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat