Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 1,5 kg
kapusta biała 1 kg
łopatka bez kości 0,8 kg
kiełbasa 0,4 kg
boczek wędzony 0,2 kg
pieczarki 0,25 kg
cebula 2 szt.
przecier pomidorowy 100 ml
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat 1 op.
Liść laurowy suszony Prymat 3 listki
ziele angielskie 5 ziaren
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 ziaren
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos

Kapustę kiszoną przełożyć do garnka i zalać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i postawić gotować (jeśli jest mocno kwaśna można ją przepłukać i dopiero zalać ponownie wodą). Kapustę białą poszatkować przełożyć do drugiego garnka, zalać wodą i również postawić gotować. Obie kapusty gotować do momentu aż zmiękną.
W międzyczasie mięso pokroić w dużą kostkę, podsmażyć na oleju, podlać wodą i dusić do miękkości. Na patelni podsmażyć także boczek i kiełbasę pokrojoną w kostkę. Gdy kapusty będą już miękkie połączyć je w większym garnku i dodać usmażone mięso, boczek i kiełbasę, całość postawić ponownie gotować.
Na patelni zeszklić cebulę, dodać pieczarki pokrojone w plasterki, można podlać trochę wodą, gdy woda odparuje a pieczarki będą już miękkie dodać je do dużego garnka. Dodać przyprawę do bigosu, paprykę słodką, przecier i trochę pieprzu. Całość dusić jeszcze około 20 minut.
Bigos najlepiej smakuje, gdy zostanie kilka razy odgrzany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gerard.sz 14.12.2015 21:23
Ciekawe :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak