Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Big rolka.

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 50 dag
jajko 1 szt
bułka czerstwa 1 szt
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 1 łyżka
sól do smaku
makaron do lazanii 3 płaty
farsz np.mięsno-pieczarkowy 3 łyżki
olej do smażenia
mleko ok.1 szklanka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
cebula 1 prażona
ser salami 6 plasterków
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Big rolka.

Kroki postępowania

1
Bułkę czerstwą namoczyłam w mleku. Makaron do lazanii (płaty) obgotowałam przez 8 minut w osolonym wrzątku,odcedziłam i przykryłam folią aluminiową by nie obsychał.
Krok 1 - Big rolka. foto
2
Mięso włożyłam do miski,wsypałam cebulkę prażoną i wbiłam jajko.Namoczoną bułkę odcisnęłam z mleka i palcami dobrze rozdrobniłam (można zemleć,ale nie trzeba),wsypałam przyprawę do mięsa mielonego i szczyptę pieprzu.Wyrabiałam na jednolitą masę,doprawiając solą do smaku.Podzieliłam całość na 3 części.
Krok 2 - Big rolka. foto
3
Na każdym płacie lazanii układałam po 2 plasterki sera a na nich rozłożyłam porcję farszu.Może być taki,jak mój z przepisu na pyzy z mięsem i pieczarkami.
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/280839/pyzy-z-miesem-i-pieczarkami-.html
Zwijałam roladki z makaronu.
Krok 3 - Big rolka. foto
4
Każdą oblepiłam dokładnie masą mięsną tworząc duże,podłużne rolki w kształcie wrzeciona.
Krok 4 - Big rolka. foto
5
Oprószyłam bułką tartą. Piekarnik nastawiłam na 220 stopni,by się nagrzał .
Krok 5 - Big rolka. foto
6
W tym czasie smażyłam mięso ze wszystkich stron na rozgrzanym na patelni oleju.
Krok 6 - Big rolka. foto
7
Gdy się zarumieniło przełożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia mięsa i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Krok 7 - Big rolka. foto
8
Podałam na gorąco z ziemniakami z wody ze szczypiorkiem i mizerią. Mięso na zimno też smakuje świetnie.Połowę porcji zjadłam na kolację zamiast wędliny z bułką i pomidorem.
Krok 8 - Big rolka. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 15.04.2014 08:54
super jedzonko
alaaa 05.06.2013 18:50
rewelacyjny pomysł
Katarzyna/kate1980 03.06.2013 19:03
fajnie wygląda
Róża1 23.05.2013 11:50
wyląda bardzo apetycznie:-)
mysza75 21.05.2013 16:18
Świetny pomysł:-)
caralajna 12.05.2013 20:12
pięknie się prezentuje :)
treonina 08.05.2013 20:50
świetnie się prezentuje :-)
misia53 07.05.2013 21:28
Ewuniu , pomysły cię nie opuszczają .... dodam- fantastyczne!!!
Kulinarna Ja 07.05.2013 11:30
ale apetyczne!
Janina 06.05.2013 17:00
Ciekawy przepis
msmors 06.05.2013 14:43
fajny przepis
wiola333 06.05.2013 13:11
bardzo apetyczny przepis
iwi 06.05.2013 13:02
Zapowiada się na dobre jedzenie.
2milutka 06.05.2013 12:38
świetny pomysł:)
Olga_SK 06.05.2013 12:29
wygląda nieźle :)
Megg 06.05.2013 12:13
pyszności!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak