Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Big pierogi z kurkami.

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 40 dag
oliwa 1 łyżka
sól
kurki
cebula 1 szt
oliwa 1 łyżka
sól, pieprz
woda 300 (ciepła)
kurki 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Big pierogi z kurkami.

Kroki postępowania

1
Składniki na ciasto zagnieść i odstawić ,pod przykryciem .
Zeszklić pokrojoną cebulę ,dodać kurki i smażyć ,aż woda odparuje .Dodać sól i pieprz do smaku.
Zagniecione ciasto cienko rozwałkować ,2-3 mm i wykroić krążki o średnicy 12 cm i 8 cm .Na każdy krążek nałożyć kurki ,przykryć mniejszym i dobrze zlepić .
Krok 1 - Big pierogi z kurkami. foto
2
Pierogi gotować we wrzącej wodzie ,lekko osolonej .Kiedy wypłyną na powierzchnię wody gotować jeszcze 3 min.
Krok 2 - Big pierogi z kurkami. foto
3
Sos .
250 ml śmietany kremówki
150 g sera pleśniowego np. gorgonzola
Śmietanę zagotować z serem i doprawić do smaku .
Pierogi podawać na sosie , z pomidorami koktajlowymi i pokrojoną sałatą z pietruszką .
Krok 3 - Big pierogi z kurkami. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 21.10.2013 18:31
pyszne pierogi!
ana1 21.10.2013 09:37
ale cudeńko
Gabi44 20.10.2013 23:13
Jeden pieróg i smaczny obiadek zjedzony.
Adamorek 20.10.2013 21:54
coś wspaniałego
mic 20.10.2013 20:45
muszą smakować wysmienicie, pozzazdroscic
gusia1000 20.10.2013 20:26
Smaczne jedzenie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak