Bieszczadzkie proziaki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1/2 kostka
  • sól

    1/2 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczki
  • olej do smażenia

  • maślanka

    4 łyżki
  • jajko

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę ok 1/2 kg przesiewamy dodajemy 1/2 łyżeczke soli i 1 płaską łyżeczkę sody .Mieszamy .dodajemy jajko ,maślankę i trochę mleka wyrabiamy ciasto jak na pierogi ,nie moze być za twarde jego konsystencję regulujemy mlekiem . Podsypujemy rozwałkowujemy grubość ok 1/2 cm .Wycinamy kwadraty formujemy placuszki ręką zaokrąglając rogi. Smażymy na patelni na oleju na złoty kolor .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aginaa 18.11.2011 19:18
smaczne
sylwia / sytofala 18.11.2011 19:10
interesujące :)
novita26 18.11.2011 09:21
mniam mniam
novita26 18.11.2011 09:21
mniam mniam
novita26 18.11.2011 09:21
mniam mniam
novita26 18.11.2011 09:21
mniam mniam
novita26 18.11.2011 09:21
mniam mniam
iziona 18.11.2011 07:46
Proste i bardzo fajne, przypomina mi cos co kiedyś robiła babcia

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat