Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biedronka

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt ciemny

jajko 2 szt
cukier 1/3 szkl
olej 3 łyżki
kakao 1 łyżka
mąka 1/2 szkl
ocet 1,5 łyżeczki
proszek do pieczenia 1/2 łyżki

Biszkopt jasny

jajko 2 szt
cukier 1/3 szkl
olej 3 łyżki
mąka 2/3 szkl
ocet 1/2 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

Masa budyniowa

mleko 500 ml
budyń waniliowy 2 op
cukier waniliowy 1 op
masło 200 g
cukier puder 2 łyżki
spirytus 1 kieliszek

Dodatkowo

syrop jagodowy 1 szkl
galaretka 1 op (fioletowa)
galaretka czerwona 2 op
wiórki kokosowe 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Biedronka

1. Biszkopt ciemny:
Białka ubij na sztywną pianę. Nadal ubijając dodawaj kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wyłóż na tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

2. Biszkopt jasny:
Białka ubij na sztywno. Cały czas ubijając dodawaj żółtka, cukier, olej, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ocet. Ciasto wyłóż na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

3. Masa budyniowa:
Z mleka odlej 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotuj razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszaj budyń. Masę wlej do gotującego się mleka. Wymieszaj i gotuj 2 minuty. Budyń odstaw do przestudzenia. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj zimny budyń. Na końcu do masy wlej spirytus i utrzyj.

4. Na biszkopt ciemny wyłóż 2/3 masy budyniową, wyrównaj. W biszkopcie jasnym wykrój kieliszkiem kółka. Biszkopt ułóż na masie budyniowej.

5. Syrop jagodowy przelej do garnka i zagotuj. Do gorącego syropu wsyp galaretkę fioletową. Wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Tężejącą galaretkę wlej do otworów w jasnym biszkopcie. Odstaw do stężenia.

6. Galaretki czerwone rozpuść w 3 szklankach wrzącej wody. Przestudź. Tężejącą galaretkę wylej na wierzch ciasta. Ciasto wstaw na 2 godziny do lodówki. Boki ciasta posmaruj pozostałą masą budyniową i posyp wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 11.02.2016 16:03
pyszny deser :-)
bietka 11.02.2016 10:14
pomysłowe ciacho :)
Bernadeta1 10.02.2016 17:34
na pewno wyśmienite ciasto
Janina 10.02.2016 15:11
Super pomysł;))
ice cubes 10.02.2016 14:54
Fajny pomysł :)
monikaT83 10.02.2016 12:51
Urokliwa biedroneczka!
wyattearp 10.02.2016 12:27
pięknie wygląda
Róża1 10.02.2016 11:04
urocza ta Twoja biedronka :-) , świetny pomysł !!!!
marenka 10.02.2016 10:57
świetnie wygląda
agnieszka214 10.02.2016 10:28
Wspaniale wyglada
RenataZ-et 10.02.2016 10:18
śliczne ciasto :)
Barbara13 10.02.2016 09:54
fajna biedrona
Krystyna32 10.02.2016 09:26
pyszności :)
Ewelina1991 10.02.2016 09:18
piękna biedroneczka
bertpvd 10.02.2016 09:17
wygląda jak biedronka :) super przepis
bryndzia93 10.02.2016 09:01
Wygląda pięknie! :)
Futka 10.02.2016 08:57
Cudeńko klinarne! Cieszy oko i podniebienie! Wspaniałe :D
Edita 10.02.2016 08:49
MOZE NIE ODFRUNIE
Motorek 10.02.2016 08:28
fajne ciacho
Ola1984 10.02.2016 08:16
Fajne ciacho :)
Maridka19 10.02.2016 07:51
Super pomysł :)
Konczi 10.02.2016 07:28
fantastyczny efekt - brawo !
Mniam 10.02.2016 07:27
Bardzo fajna biedroneczka :)
Franciszek 10.02.2016 00:26
pyszne ciasto
2milutka 09.02.2016 23:57
wspaniałe ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak