Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biedroneczki na koniczynie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO NA LIŚĆ
masła lub margaryny 14 dag
cukru 20 dag
cukru waniliowego 1 torebka
jajko 4
proszku do pieczenia 2 łyżeczki
mąki 10 dag
mielonych migdalow 20 dag
posypki czekoladowej 7 dag
Do dekoracji:
surowej masy marcepanowej 15 dag
cukru pudru 2-3 łyżki
zielony i brązowy barwnik spoż
pisak cukrowy
CIASTO NA BIEDRONKI
kruchego ciasta 8 dag
masła 1 i 1/2 łyzki
cukru pudru 2-3 łyżki
brązowy pisak cukrowy

Przepis i sposób przygotowania na: Biedroneczki na koniczynie

CIASTO NA LIŚĆ: Masło utrzeć na pianę, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Nie przerywając ucierania, wbijać po 1 jajku. Mąkę dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, wymieszać. Na koniec dodać migdały i czekoladę, całość ostrożnie wymieszać. Tortownicę natłuścić, wysypać mąką. Wlać przygotowane ciasto. Piec 55-60minut w temp 170-190stC. Upieczone ciasto lekko przestudzić w formie, wyłożyć na deskę kuchenną i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Na kawałku kartonu namalować liść koniczyny, odpowiadający wielkością rozmiarom tortownicy, wyciąć. Na zimnym cieście ułożyć szablon, ostrym nożem wykroić odpowiedni kształt. Resztki ciasta odłożyć do przygotowania biedronek. Masę marcepanową zagnieść z przesianym cukrem pudrem i kilkoma kroplami zielonego barwnika. Ułożyć między dwoma kawałkami przezroczystej folii, a następnie cieniutko rozwałkować. Na przygotowanym marcepanie ułożyć szablon, ostrym nożem wyciąć liść i delikatnie przełożyć na ciasto. Kontury zaznaczyć brązowym lukrem. CIASTO NA BIEDRONKI: Ciasto drobno pokruszyć, wymieszać z dokładnie rozgniecionym bananem. Polać stopionym masłem, szybko wyrobić i uformować biedronki. Cukier puder przesiać przez sitko, energicznie utrzeć z odrobina ciepłej wody i kilkoma kroplami czerwonego barwnika, tak by powstał gęsty lukier. Biedronki polukrować, pisakiem czerwonym namalować główki i kropki na skrzydełkach. Gotowe biedronki odstawić w chłodne miejsce. Tuż przed podaniem delikatnie ułożyć na cieście.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak